Vuurwerkangst
De jaarwisseling komt er weer aan.
Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw vaak letterlijk knallend ingegaan.
Voor ons een feestelijke gebeurtenis.
Voor onze viervoeters daarentegen vaak een kwelling.
Veel dieren kruipen vanaf de eerste knallen bibberend in een hoekje om er niet meer uit te komen voor de rust teruggekeerd is.
Vermijden kunnen we het jammer genoeg niet maar hier volgen enkele tips om het toch iets draaglijker te maken voor je hond of kat.
Voor velen onder ons is het een natuurlijke reflex om dat zielige hoopje te gaan troosten en op schoot te nemen of te knuffelen.
Hiermee bevestig je echter zijn of haar angst en beloon je het angstige gedrag.
Je geeft op deze manier aan dat er reden is voor de angst.
Dat is uiteraard niet het effect wat je beoogt.
Hoe hard het ook lijkt, angstig gedrag negeren is de boodschap.
- Zorg voor een gevoel van veiligheid. Zet het dier in een vertrouwde ruimte waar het zo mogelijk het minste last heeft van het geluid en de flitsen. Maar wat voornamelijk van belang is, is dat de ruimte een voor het dier vertrouwde plaats is met zijn eigen geur.
- Voor knaagdieren en vogels kan het helpen om een luchtdoorlatende doek over de kooi te hangen.
- Als je je hond of kat toch in de woonkamer wil houden, houd dan ramen en deuren zoveel mogelijk dicht en sluit de gordijnen om de flitsen buiten te houden.
- Het beste laat je het dier gewoon een beetje met rust. Zorg er ook voor dat zijn of haar spulletjes op hun vertrouwde plaats liggen, ook in een huis vol bezoek. Het kan ook altijd helpen om de radio of tv te laten spelen om het geluid van het vuurwerk een beetje te dempen.
- Katten kan je beter binnen houden voordat het vuurwerk van start is gegaan. Door de schrik zouden ze misschien wel eens niet meer durven verroeren en de hele nacht buiten blijven of juist verder afdwalen en de weg kwijtraken.
- Zorg ervoor dat je hond nog even naar buiten gegaan is voor het grote lawaai losbarst en geef je huisdier eten voor de stress toeslaat.