de beste zorg voor uw dieren


Home - Diensten - Echografie

Echografie

wat is echografie

Echografie geschiedt met geluidsgolven (ultrasoon geluid), niet met röntgenstralen. Hierdoor is het ongevaarlijk en onschadelijk. Echografie geeft naast de vorm en grootte van het weefsel ook informatie over de structuur van een orgaan of weefsel. Sommige huisdieren vinden het in het begin wat vervelend om op hun zij of rug te liggen maar na enkele minuten geeft dat meestal geen problemen meer. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het schemerdonker, omdat dan het echobeeld het mooist is. Hoe denser de structuur, hoe "lichter" het beeld. Met andere woorden; vocht geeft een volledig zwart beeld.

Weke delen

De zachte weefsels in de buikholte (lever,milt,darmen, blaas, nieren, ...) kunnen met dit toestel gecontroleerd worden. Luchthoudende weefsels (longen) zijn eerder ongeschikt voor echografie, evenals botten of de weefsels die hierachter gelegen zijn. Die lenen zich dus beter voor een röntgenfoto. Op dit beeld ziet u de doorsnede van een nier. Bemerk de mooie aflijning van de verschillende stucturen.

Drachtcontrole

Vanaf 3 weken na de dekking kan er met echografie gecontroleerd worden of er bevruchting heeft plaatsgehad. Een telling doen van het aantal pups/kittens wordt onder voorbehoud gedaan. Dit kan wel met zekerheid door RX worden vastgesteld. Ook na ongewenste dekking kan vastgesteld worden of de dekking succesvol was of niet. In geval van dracht kan dit dan nog met behulp van 2 inspuitingen ongedaan gemaakt worden.

abdomen

Echografie is uitermate geschikt om een check up te doen van de buikorganen. Verschillende aandoeningen kunnen in beeld gebracht worden zodat verdere behandelingen kunnen ingesteld worden. Hier ziet u bijvoorbeeld de normale structuur van een milt. Het beeld geeft een homogene structuur weer, zonder abnormaliteiten.