de beste zorg voor uw dieren


Home - Diensten - Interne geneeskunde - Info interne geneeskunde

Info interne geneeskunde

Interne geneeskunde is een zeer brede discipline en omvat ongeveer alles wat zich 'in' het dier afspeelt, gaande van de organen in de borst- en buikholte tot alles met betrekking tot de bloedbaan. Hieronder klasseren we specifieke problemen met het hart, longen, darmen, blaas,... maar ook oncologie, infecties en hormonale stoornissen behoren tot dit vakgebied.


Via bijkomende onderzoeken kunnen we de differentiaaldiagnose van een ziek dier verfijnen tot we uiteindelijk de oorzaak van de ziektesymptomen ontdekken. Van elke patiŽnt wordt tijdens de consultatie een grondig algemeen klinisch onderzoek uitgevoerd, dit houdt onder andere de auscultatie in, het controleren van de slijmvliezen en de grootte van de lymfeknopen, de temperatuur meten, ... waarna we eveneens kunnen overgaan tot bijkomende onderzoeken.Labo-onderzoeken


Bij zowel acute als chronische problemen kan een bloedonderzoek nuttig zijn. Na bloedname in de praktijk worden de bloedstalen door een labo opgehaald en geanalyseerd.
Zo krijgen we een snelle en accurate analyse van de orgaanfunctie uw huisdier.
In bepaalde gevallen is een urineonderzoek noodzakelijk, onder andere om de nierfunctie van uw hond of kat te controlen, of bij blaasproblemen. Faecesonderzoek kan dan weer gebruikt worden om parasitaire infecties bij uw hond of kat op te sporen. Een aantal onderzoeken kunnen we zelf in de praktijk uitvoeren, de rest gaat via een extern labo.


   

Verder kunnen we bijvoorbeeld bij huidproblemen, oorontstekingen en gezwellen, ook histologisch of cytologisch onderzoek verrichten.
Hierbij nemen we een staal van het letsel of gezwel, wat dan microscopisch onderzocht wordt.
Medische beeldvorming


Ook de medische beeldvorming (echografie en radiografie) kunnen ons vaak veel vertellen over de organen van uw dieren.Tijdens hospitalisatie


Soms kan het nodig zijn om uw dier te hospitaliseren, om bijvoorbeeld intraveneuze infuustherapie toe te dienen, voor permanente monitoring of ter observatie van de algemene toestand van uw dier. Zo kunnen we alle nodige zorgen aanbieden die uw huisdier nodig heeft. In dit geval is het steeds mogelijk om uw dier te bezoeken tijdens zijn of haar verblijf in onze praktijk!
In overleg met de dierenarts wordt dan een gepast bezoekmoment besproken.