de beste zorg voor uw dieren


Home - Diensten - Vaccinaties - Vaccinatie van de kat

Vaccinatie van de kat

Onze huisdieren worden dagdagelijks bedreigd door verschillende besmettelijke ziektes.
Wanneer we onze kat vaccineren, injecteren we een oplossing die kleine deeltjes van dode of onschadelijk gemaakte bacteriën en virussen bevat. De kat zal zijn immuunsysteem wakker schudden en tegen deze stoffen afweercellen en antistoffen opbouwen, die een tijd in het lichaam bewaard worden.
Wanneer de kat dan in contact komt met deze ziektes, herkent het lichaam deze boosdoeners meteen en kan het afweersysteem meteen actie ondernemen om de bacteriën en virussen af te doden en te elimineren.

Een kitten krijgt zijn eerste vaccinatie meestal op een leeftijd van 9 weken.
Om een goede afweeropbouw te verkrijgen, wordt deze vaccinatie herhaald na 3 tot 4 weken.
Nadien volgt een jaarlijkse herhalingsvaccinatie, waarbij de kat ook van kop tot teen volledig klinisch onderzocht wordt door uw dierenarts.

Hier volgen de ziektes waartegen we uw kat kunnen vaccineren:



jaarlijkse vaccinatie



Kattenziekte (= Parvovirus, panleucopenie)
Dit zeer resistente virus komt over de hele wereld voor. Voornamelijk het spijsverteringsstelsel wordt aangevallen, wat erg braken, diarree en uitdroging en eventueel zenuwsymptomen tot gevolg heeft. Deze ziekte verloopt heel snel en kent meestal een dodelijke afloop binnen enkele dagen.

Niesziekte (= Herpes- en Calicivirus, Chlamydia bacterie)
Deze infectieziekte komt wijdverspreid voor en wordt overgedragen via direct contact en uitgeademde lucht. Er zijn verschillende ziekteverwekkers, maar ze geven gelijkaardige symptomen. De eerste symptomen zijn veelal rode, gezwollen ogen en neusvloei. De dieren niezen, kunnen algemeen ziek worden en een longontsteking ontwikkelen. De dieren kunnen drager blijven, waarbij het niezen en de neusvloei terugkomen bij stressperiodes, maar de ziekte is meestal niet dodelijk.

Feline Leucose Virus (= Leukemie)
Infectie met FeLV heeft steeds een dodelijke afloop. Dit virus kent 2 ziekteverlopen: het kan leukemie (tumoren van witte bloedcellen t.h.v. de lymfeklieren) veroorzaken. Maar vaker wordt FeLV de kat fataal door de onderdrukking van het afweersysteem waardoor secundaire infecties vrij spel krijgen en niet meer fatsoenlijk bestreden worden. Besmetting gebeurt door direct contact met besmette dieren: o.a. door likken, bijten en niezen. Besmette dieren kunnen nog jaren ‘gezond’ rondlopen, en zo katten in de buurt blijven besmetten. Er bestaat een test om te controleren of uw kat besmet is, door bloedonderzoek.


Driejaarlijkse vaccinatie



Hondsdolheid (= Razernij, Rabies)
Deze aandoening is, net zoals bij de hond, steeds fataal voor de kat, en ook een gevaar voor de mens! De ziekte wordt door een beet van een besmet dier (hond, kat, vleermuis, vos,…) via het speeksel overgedragen. De hersenen worden aangetast en gedragsveranderingen treden op. Vaccinatie is verplicht voor alle dieren die ten zuiden van Samber en Maas of naar het buitenland gaan, en moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden.